Trädgården

onsdag 20 maj 2009

Stockrosor

Visst syns det att det regnar?
Underbart och härligt blött...Det ser ju inte mycket ut för världen, men zinkkrukan
är faktiskt full av stockrosplantor.
Förhoppningsvis kommer dem i jord i dag.


Nu äntligen regnar det... Har längtat och längtat efter detta härliga blöta regn, som så gärna får strila ner i flera dagar nu och fukta jorden så växtligheten kommer igång. Mmmm underbart...

Konstaterade igår att min citronmeliss inte överlevt den stränga vintern. Inte heller de vackra och efterlängtade höstanemonerna som jag fick i födelsedagspresent i somras har överlevt - trots att de var täckta.
Inte ens hos min kompis Liselott som haft sin under många år, hade den klarat vår vinter. Under eftermiddagen drog vi till Hägna Gammelgård. Vi är "ansvariga" för den örtabädd som vi anlade förra våren. Och inte heller här hade citronmelissen överlevt...

Men mitt i all besvikelse över att citronmelissen gett upp, så bad en annan väninnan mig att komma förbi och gräva upp alla hennes stockrosor. Hon var så trött på att dem spred sig överallt... :-) Vad säger man? Självklart grävde jag som bara den, och med mig hem hade jag stockrosor så jag kan fylla varenda tom lucka i rabatterna. Men några sparar jag till Lotta... hon skall få några kraftiga exemplar när vi kommer och hälsar på snart! Det skall bli en överraskning, men det finns ju risk att hon läser detta innan...

måndag 18 maj 2009

På plats!

En växthusinspektör som heter Sture...

Min "handyman"

Arbetslaget in action


Växt(hus)kraft!
I helgen hände det! Växthuset kom på plats... även om alla glas inte är ditsatta ännu, så är det ändå där. Och det känns helt underbart.

Det var knixigt att få upp det, för inte la sig vinden! Båda sönerna, en av flickvännerna, M och jag kämpade med att få ihop väggarna. Och som räddare i nöden, dök två goda grannar upp - Thomas & Maggan - precis när vi behövde extra armar. Tack underbara ni!
Sedan var det dags för uppfräschning. Hämtade varmt vatten och såpa och skrubbade både invändigt och utvändigt. Växthuset blev som nytt. Nu väntar slutfinish och kanske kan jag sätta in mina plantor till helgen.


fredag 15 maj 2009

Och solen den skiner

Sockblommans blad hör till mina favoriter.


Utsikt från mitt snart färdiga växthus
och doften från den stora häggen är helt underbar!


Mitt nysådda grönsaksland


Inte har det blivit mycket av det välbehövliga regnet. För visst vill jag ha regn av många olika anledningar - regn så att grönsaker och potatis växer, regn så att betena till djuren växer, regn till trädgårdens alla växter, regn före midsommar så att höet växer till sig och blir kraftigt och gott till vinterns utfodring... Ändå tycker jag att det är helt underbart att solen morgon efter morgon lyser in genom mitt fönster; att solen värmer upp luften tidigt så att jag kan sitta på min träbänk på baksidan av huset och läsa morgontidningen.

Men det börjar bli kris, det är alldeles för torrt... regndans? Ja, kanske är det dags för en regndans?

torsdag 14 maj 2009

Grönsaksdags!

Idag har jag gått med ryggen böjd i grönsakslandet. Efter att ha skjutit på denna uppgift alldeles för länge, så var det så dags för alla fröer att sättas i jorden med förhoppningen att detta karga minilandskap snart skall prunka av de mest underbara grönsaker.
Det blev en väldig massa lök för att det är så himla gott. Men också rödbetor, palsternacka, morötter i mängd och massor, både sommar och vinter samt en mixad påse. En del sockerärt och vaxbönor fick också plats bredvid potatisen. Tog hela dagen och det kändes i kroppen. Men efter lite ryggmassage av sonen och en god natts sömn så är det problemet borta! Och dessutom blev jag himla nöjd med designen i år av grönsakslandet.

Kampen om huruvida mjölkersättning är gott eller inte, fortsätter. Men vi knappar in! Den ena lammpojken visar åtminstone ett större intresse för den konstgjorda maten.

Ps. Verkar som om det är problem med att lägga in bilderna... återkommer med detta när allt funkar igen. Ds.

tisdag 12 maj 2009

Sorgligt

Min fina gamla flicka med sina sista lammungar

Igår upptäckte vi att en av våra underbara gamla tackor fått juverinflammation, och det gick fort. Vi tog beslut med en gång om att det var bäst att "plocka bort" henne. Min flicka med de vackra ögonen och den mest moderliga av dem alla. Kvar lämnade hon två stycken lammpojkar på fem veckor.

Det blev febril aktivitet igår på jakt efter mjölkersättning, och tips och rådgivning av vänner och bekanta. Det tog inte lång tid innan vi lyckats lösa allt. Lammen in i en tom hästbox och sedan var det bara att försöka vänja dessa vid att dricka "konstgjord" mjölk. Ingen favorit kan jag säga! Vi slog gräs till dem - och då minsann åt dem. Men idag blir det inhandling av nappflaska, för mjölk måste dem ha (kalk!). Annars mådde dem bra imorse när jag tittade till dem. Pigga och alerta, vilket kändes skönt.

Något som däremot oroade mig var att det var kallt som sjutton i morse - minusgrader. Herregud, hade plantorna på altanen klarat sig... jo, det verkar så. Frosten höll sig ute på gräset. Tack o lov att jag inte börjat sätta ut alla mina pelargoner!

Jag och Christina (i Gladatorpet), håller på och planerar för Öppna Trädgårdar, som vi tänkte ske helgen före midsommar. Jättekul samtidigt som man funderar på om man har "material" så det räcker. Men vad sjutton... första steget måste man ju ta för att komma vidare. Vi blir troligen tre trädgårdar här i Galtholmen med olika förutsättningar och olika växtval som kommer att vara med. Har du vägarna förbi är du välkommen!

måndag 11 maj 2009

Nu är vi på gång!

Jord ur och jord i - mittgången klar!


Äntligen blev det tid till att fortsätta med växthusbygget. Fint väder - om än aningen för blåsigt, och gott om tid! Ja, ganska i alla fall. Fåren hade som vanligt en hel del att säga till om. Och som vanligt så fick dem första tjing på vår tid. Alltså ny hage efter att ha bestämt sig för att det bete dem hade var slut.

Men sedan grävde vi, och grävde, och grävde. Det är fasligt vad det är tungt att köra jord! Vi grävde ur, lade i fiberduk och tidningar och sedan fyllde vi med jord från vår gödselstack (mixad gödsel och god jord = bra eller dåligt, det märker vi sedan).

Och när vi ändå höll på, så gled aktiviteten över på ett annat intilliggande projekt, som vilat i ett antal år - "stenmuren" på nersidan av växthuset. Så det blev till att köra en massa sten också! Vem behöver gå på gym? Inte jag i alla fall... men kanske till en massör:-)

Rättvis arbetsfördelning? Jag tar kort - M bygger stenmur!


Nu väntar väggarna på att få komma upp. Men först får vinden lägga sig... annars seglar man väl iväg med växthussidorna. Vill ju inte att fler glasrutor skall gå sönder.

Vår plats i solen - för morgonkaffet & kvällsvinet!

fredag 8 maj 2009

En något deppig dag


Usch vad det har regnat idag. Inget gjort ute... ramade mina nymålade akvareller istället. Dem åker ut i butiken imorgon. Blir en liten minivernissage med temat "Stolen i min trädgård".

När M kom hem sent i eftermiddags, tittade plötsligt solen fram. Vi åkte ned till sjön och lade i båten. Det var en magnifik solnedgång som glittrade i sjöns vatten. Det kluckade melodiskt mot båten medan årorna sakta gled genom det mörka vattnet. Kändes magiskt och lugnande. Precis vad som behövdes efter en väldigt blöt och mörk dag. Kändes nästan som där i från jag kommer, från Hönö och havet. Inget lugnar mig så som havet och de karga klipporna, Vinga fyrs blinkande och fiskmåsarnas skränande.

Utsikt från mitt eget paradis på Hönö


Nåja, en ny dag är på gång. Nya tag, nya krafter, nya visioner.
Ha det bra o sov gott!

torsdag 7 maj 2009

Regnet det bara öser ner...

Mitt kaotiska planteringsrum, tillika projekt inbyggd altan!


...vinterjackan har åkt på, och jag håller mig på min inglasade altan och pysslar om alla fröplantor. Plötsligt känns det som om de fyra veckorna med värme och solsken aldrig inträffat. Vad fort man glömmer. Nåja, har ju längtat efter regnet, och på ett sätt är det skönt för nu kan jag äntligen ta tag i allt som inte blivit gjort inomhus:-)

Fick min pelargonbeställning från Odla.nu i förrgår och ägnade mig åt att sätta pluggplantorna i krukor. Åh, vad jag tycker om pelargoner... kan man få för många? Kanske, beror på hur stor plats man har. Och nu börjar det bli aningen ont om plats, men kärleken är svår att bemästra!


Grunden är lagd, nu är det bara resten kvar...
...bara regnet avtar!I måndags var jag och M på ympkurs! Första tanken var att vad skall jag där och göra.... men när vi kom dit, och lyssnade på denna fantastikt duktiga och entusiastiska äldre man med sin oersättliga kunskapsbank, var jag såld. Vi lärde oss att göra perfekta ympsnitt, olika ympmetoder och äpplesorter. Vi uppmanades att använda svenska aplar, eftersom dessa var anpassade till det svenska klimatet och kunde uppnå ansenlig ålder. Dagens fruktträd kommer oftast från länder som Holland, och saknar härdighet och kraft att leva här i våra breddgrader. Oftast blir dessa träd bara runt 50 år... Märks det att jag blev såld?

När vi kom hem hade vi med oss 8 vildapelplantor som vi planterade i en kommande äppellund. Ympningen får anstå till nästa år.

måndag 4 maj 2009

Åh, vad skönt...
Deklarationen är inne! Alltid ett gissel... trots att jag detta år förberett och sammanställt allt i god tid. Men väntar ändå in i det sista med att göra den! Skönt att få den ur världen...
Och skönt att det äntligen kom regn. En härlig skur kom under natten, som riktigt blötte ner mina törstiga fröbäddar och torra rabatter.
Det är inte alla som förstår glädjen i att upptäcka resultatet av sin egen odlarmöda. Jag satte i princip alla mina dahlialökar i stora kärl för ett tag sedan. Länge har jag nu gått och tittat mycket närgånget på jorden i dessa kärl, för att kunna upptäcka om det kommer något. Och mycket riktigt så trängde dem första gröna spräda skotten genom jordytan. Seger! Ja, kanske inte... naturen fixar ju det där på egen hand. Men det är så skönt att kunna känna att ens idéer faktiskt fungerar.
Även att mina i höst hemfraktade rodendendron, verkar ha överlevt, även om jag så sent som i veckan hade mina tvivel. Men idag har dem nästan slagit ut med underbara rosa blommor. Fast när jag hämtade dem, så sa dem att dem var vita... Nåja, spelar ingen roll, jag segrade även här...:-)


Mitt växthus tar sig långsamt. Grunden är lagd och vi har sågat ur ett gammalt äppelträd som stod lite för nära. Så nu i veckan hoppas jag att vi hinner montera upp det.