Trädgården

tisdag 30 juni 2009

Blomstertider

En mysig sitthörna i skuggan av fläder, snöbollsbuske och plommon

En underbart frodig vy in i växthuset

Nyskördad gurka på hembakat glutenfritt bröd - smaskens!!!

Nu exploderar det i rabatterna. Färgkaskaderna är fantastiska och det är helt underbart att se alla dessa olika former av växtlighet, och dessa otroliga dofter! Jag njuter, trots att jag har en släng av pollenallergi..., trots att värmen gör så att det en del växter börjar få gula blad..., trots att livet är aningen motigt just nu..., så njuter jag.

Igår t ex skördade vi vår allra första gurka någonsin och åt - ljuvligt. Nu väntar vi bara på att tomater och chili skall byta färg, så vi kan börja skörda dessa också. Det finns väl inget mer underbart än att äta av egen skörd - vår skottkärra dignar av blandsallad, ruccola och rädisor. Måste säga att det var en hit att sätta rädisor så isolerat. Ingen ohyra, goda och starka i smaken och stor skörd. Grönsakslandet har tagit sig och frodas. Experimentet med att sätta potatis direkt i halm, verkar också ha slagit väl ut. Nu börjar blasten titta upp och det skall bli väldigt spännande att se vad som finns där under när det är dags för skörd.

Däremot blev det ingen midsommarpotatis - detta trots att vi valt en tidig sort (Solist), och att vi enligt konstens alla regler täckt med fiberväv mm. Men vad gör väl det, när det trots den extrema värmen växer så det knakar. Även om vårt intensiva vattnande nog är en starkt bidragande del i det hela.

torsdag 25 juni 2009

Sol och värmeLivet är fullt av överraskningar... överraskningar som inte alltid är så roliga, men som man måste tampas med ändå. Det som inte dödar det härdar! Känns som livet är fullt med överraskningar just nu, och att en semester skulle sitta fint. Men lantbrukare och egenföretagare som man är, så är det bara att jobba på. Semester blir senare under sommaren - ett par härliga dagar ute på Hönö, vid havet... längtar väldigt just nu.

Först blir det höskörd, eventuellt utdömning av vår märr som har utvecklat knotteksem (vilket är ärftligt, och då försvinner avelsvärdet för henne), separering av bagglamm och byggnation av fårhus... mm mm mm.

Längtar till havet!

torsdag 18 juni 2009

Inspiration

Alphonse Muchas "Dance"


En dröm jag drömde gav mig ett sådant starkt intryck att jag var tvungen att skriva ner budskapet. Lite hjälpte nog konserten med Laurie Anderson till. Dörrar öppnas där man minst anar dem... det är bara att tacka o ta emot när lusten o inspirationen strömmar in... eller ut!A stranger’s message

I met a man in a dream last night
Or I think I did anyway
It was not so that I really met him
He just appeared in my dream world
With a message
He stood there smiling telling me...
Or, maybe he did say nothing
I don’t remember - words
And yet the words, letter by letter
Energized me entirely
The message – or the words
Made me feel so excellent – satisfied!
Made me all of a sudden aware of a long lost acquaintance

He stood so close to me – so if I reached out my hand I could touch him…
And yet he was so far away – but his gaze hypnotized me
I didn’t recognize his face – never seen it before
And I will probably never see it again
Still, he felt so familiar and significant
Guess his self was of no importance
It was his existence and the message he forwarded
That mattered…
He said something that grabbed me deep inside
Not sexually – or self complacently
No, his gentle and sincere expression
Woke something inside me that I’ve been missing for so long…
The insight of that I’m actually good enough as I am…

The stranger in my dream
That seemed so empathetic and familiar
Stayed in my mind for the entire morning
And for the rest of the day…

I tried to figure out what his appearance wanted to express to me
And, I think I finally know…
This man I met – or that just transferred me a message
This man so near and yet so far away
He gave me back the belief in myself
And suddenly I remembered what he said……
“You look good”
Simply that –
But the words injected me with energy

This man – carrying a message
This stranger with a gentle smile and a hypnotising gaze

Vilken braksuccé!!!!

Min trogna Meggie

Akleja 'Biedermeier'

Mycket grönt som förhoppningsvis blommar till midsommar - om värmen kommer.
Flammentaz och Alchemist

En ovanlig besökare - en Makaonfjäril


Jag och "glasleverantören" RogerAtt utgå från katastrofläge och tro det värsta är nog det bästa utgångsläge man kan ha. Vad kan då bli värre? Vädret var på vår sida, och trots att jag länge gick och petade och gnodde i trädgården för att hitta varje ogrässtrå som störde helheten, så visade det sig att majoriteten av besökarna var nöjda och belåtna. Inspiration, tips och idéer bollades fram och tillbaka, vilket var jätteroligt.

Lördagen som var lite mulen och med ett hotande regn som hängde i kanterna hela tiden, gav ändå en besöksskara på ca 30 personer. Vi var helt överväldigade! Tills söndagen kom och solen! Från att vi öppnade vid elvatiden fram till strax före fem (då åskvädret slog till med rejäl kraft!), hade vi långt över 200 personer i trädgården.

TACK, TACK & Tusen TACK alla som kom och såg vår trädgård!

Vi planerar redan inför nästa års Öppna Trädgårdar, och fick en hel del nya intressenter som ville vara med. Det skall bli spännande att se vad vi kan bjuda på då. Men nu, är det rast och vila som gäller. Mycket kraft har gått åt för att kunna presentera en trädgård i gott skick. Någon yoga och meditation har jag ännu inte hunnit med. De första dagarna i vecka var jag ute på jobbuppdrag som oxå tog mycket kraft. Därför har vi bestämt att imorgon - Midsommar - är det lugn o ro som prioriteras. Själen och musklerna behöver återhämta sig - annars orkar vi inte köra på i den hastighet som sommarens projekt kräver.

Många kramar till er alla & tusen tack för en underbar helg!
PS. Vill du lyssna till något alldeles speciellt - en musikalisk berättelse av den amerikanska kompositören Laurie Anderson. Helt otroligt magiskt och fantastiskt. Just nu sänder dem hennes 1,5 timme långa konsert på P2. Lyssna!!!! och fascineras.

Så här beskriver SR o radioprogrammet Laurie;
"en unik konsert med amerikanska världartisten, innovatören och kompositören Laurie Anderson. Anderson har sedan genombrottet med albumet Big Science (1982) framstått som en av popmusiken och performancekonstens verkliga förnyare när hon skapat sina multimediaföreställningar som ofta kretsat kring hennes unika texter som behandlar alltifrån sociala och politiska frågor till rent personliga betraktelser kring livet, kärleken och döden. Hon har samarbetat med artister som författaren William Burroughs och maken Lou Reed och var NASA:s första artist-in-residence. Föreställningen från Norrlandsoperan kallar hon för "Burning Leaves" och är en retrospektiv föreställning och konsert med några av hennes viktigaste kompositioner."

Jag lyssnade av en händelse i går kväll och blev alldeles förhäxad. Kunde inte lämna radion under hela konserten. Stannade till och med och åt vid diskbänken för att inte missa någonting. På ett sätt blev konserten min meditation!fredag 12 juni 2009

Om intet...?


... imorse när jag vaknade hade det kommit 26 mm regn! Och det regnar ännu häftigt och intensivt. I morgon öppnar vi, och SMHI har förutspått mer kraftiga regn i helgen... troligen blir vårt första evenemang med öppen trädgård en katastrof. Det är tur man är omgiven av underbara vänner och en härlig familj när tillvaron är tung och man jobbar i motvind.

Det har snurrat alltför fort på sistone, och det roliga har blivit ett måste. Helgen må bli som den blir, jag vet att vänner och familj dyker upp och det duger gott för mig. Men efter denna helgen blir det yoga och meditation för att hitta tillbaka till ett inre lugn, och till den lust och glädje som trädgården och naturen skänker.

Nu ett djupt andetag, en god kopp te och lite klassisk lugn musik så kommer krafterna tillbaka. Nog för att åtminstone förfina det sista som behövs inför morgondagen.

Kram därute, och varmt välkomna ni som ändå vågar trotsa regnet för en "öppen trädgård".torsdag 11 juni 2009

Håll tummarna!


Helgen då vi skall ha "Öppna Trädgårdar" här på Galtholmen närmar sig med stormsteg. Och plötsligt känns det som om tiden är alltför knapp. "Att göra"-listan är fortfarande lång och innehåller många punkter med "bör göras!".

Märkligt nog så verkar det som om allt kommer samtidigt... Våra lamm fick infektion i klövspalten och har fem dagar i rad fått penicillin. Lamm är inte speciellt lätthanterliga och svåra att övertala... men med hjälp från alla i familjen så lyckades vi att ge alla femton drabbade lammungar sina doser. Nu ser åtminstone allt bra ut, och hela högen är satta på nytt bete. Håller tummarna att ingenting mer händer före slakten i september!

Igår firade vi hela dagen att sonen Sebastian slutade 9:an! Regnet höll sig på avstånd under tiden alla elever rusade ut ur skolan och hoppade i sina olika kortegeekipage som skulle ta dem runt i Herrljunga. Gapandes och skrålandes höll dem liv i Herrljunga under en halvtimme, men sedan kom regnet!

Vi föräldrar for till Fölene i våra bilar, medan ungdomarna stod på det öppna flaket i ösregnet på sin färd till samma mål, och när dem kom fram såg dem ut som dränkta katter. Men man slutar ju bara 9:an en gång!!!

På kvällen var det öppet i Parken för alla elever - och alla elever fick "blåsa" innan dem gick in. Sorgligt nog så bojkottade majoriteten av eleverna parken till förmån för spriten! Visst är det för jäkligt att ungdomar inte kan ha roligt och släppa loss utan att ha sprit i kroppen. Vem har lärt dem det? Sebastian som inte brukar gå till parken för att han inte uppskattar allt bråk som blir i samband med sprit o droger, hade ändå bestämt sig för att åka dit och fira examen. Men redan halv elva ringde han o ville bli hämtad. Det var ingen kvar i parken...

Nåja, solen lyser med sin frånvaro idag. Men jag skall nog ändå gå ut och rota runt för att pricka av "bör göras" från min digra lista.

Hoppas att vi syns till helgen, och håll tummarna att vädrets makter är på vår sida!

tisdag 2 juni 2009

Oj, oj, oj vad det går fort...

Så himla kul det är att odla - speciellt när man har växthus!


Nu är det färdigt!Mina jätterabarberDet ser inte mycket ut för världen men det är mitt växthus!Visst har du rätt Lotta - inte regnar det längre. Men det gjorde inget om det kom en skvätt:-) Har haft alldeles för mycket att göra ute och inte hunnit med att sätta mig framför bloggen...

Växthuset är på plats och fullkomligt fullproppat av plantor. Förutom egna så en del som vi shoppat. Vi var och hälsade på Anna i Vimle och självklart inhandlade vi en del plantor - tomat, gurka, chili och paprika och lite mer. Tack underbara Anna för ett inspirerande besök! Det växer så det knakar, även om det blir otroligt varmt i växthuset emellanåt. Springer som en tätting och öppnar, stänger, vattnar och kollar allmänna hälsotillstånd. Chilin har redan fått frukter!

För att kultivera mig, så var jag på kurs i Jäla i måndags om permakultur. Så otroligt spännande! En grov sammanfattning om vad permakultur är kan låta så här "Permakultur är en praktisk vetenskap som utvecklades i hela världen i över 30 år som en metod för uthålligt ekologiskt naturbruk och samhällsbyggande." (Från boken "Permakultur i ett nötskal" av Patrick Whitefield). Blir du nyfiken så ta en titt på http://www.permakultur.se/, där finns en hel del om vad det handlar om.

Annars går den mesta tiden nu åt att förbereda och göra snyggt inför vårt deltagande i Öppna Trädgårdar som går av stapeln 13-14 juni här på Galtholmen. Gräsklippare, gräsröjare, spadar, skottkärror går i skytteltrafik. Ogräs rensas och stora stenar som så sent som i höstas kördes ut ur trädgården - körs in i igen. Det är kul med sten! Nu hoppas vi bara på lagom snälla vädergudar som ger oss lagom med regn så att allt växer och börjar blomma tills det är dags. Och att det blir uppehåll den aktuella helgen. Är du nyfiken så kom och hälsa på oss under den 13-14. Att dela trädgårdsidéer och tankar är jätteroligt!

I fredags var Borås Tidning här och gjorde en intervju med mig. Spännande men också lite läskigt. Jag har en förmåga att prata på och sedan undrar man vad sjutton man har sagt. Men jag har fått förhandsläsa artikeln - och redigerat lite - så det skall bli kul när den kommer. Håll utkik i Borås Tidning, kanske kommer den till söndag!

Nej, nu måste jag nog ut en sväng innan åskan kommer. Min känsliga hjärna känner att det är väderomslag på gång. Tänkte jag skulle hinna klippa gräset och kanske täcka lite mer bland bärbuskarna.

Kram på er alla därute!