Trädgården

måndag 31 augusti 2009

Premiär

Ja, inte ser det mycket ut för världen, men det är vårt bord det första.
Men någonstans måste man ju börja.

Ja, så har man då avverkat den första marknaden som gårdsbutiksägare! Riktigt roligt, men så mycket slit för nästan ingenting. Jag verkligen beundrar dem som helg efter helg orkar med att åka och exponera sig på marknader runt om i landet.

Blev faktiskt förvarnad av en av de andra rutinerade försäljarna; "Ha inte för stora förhoppningar", sa han med glimten i ögat. Kanske var det därför som jag tyckte att det faktiskt gick riktigt hyfsat:-). Och efter denna första erfarenhet, så vet jag ju precis hur jag inte skall göra inför nästa helg i Vimle och Mästerskapsodlaren! Ser faktiskt fram emot helgen - mest kanske för att jag skall få träffa Anna och Lotta igen!!!!

lördag 29 augusti 2009

Embla

Vår underbart charmiga Embla
som snart skall åka till ett nytt och förhoppningsvis livslångt hem.

Idag har vi sålt vår älskade hästtjej - Embla. Det är alltid väldigt oroligt att sälja ett kärt djur, man vet aldrig riktigt var det hamnar, hur det blir osv. Men Karin som köpt Embla har gjort intryck på oss. Hon är en varm och mycket omtänksam människa, och jag känner att detta blir så bra - både för oss och för min hästtjej.

Efter att ha bemästrat febern och min heshet - vilken i och för sig gått över till en retlig hosta som irriterar mina stämband, vilket i sin tur bemästras med ett idogt intagande av honung - avslutas nu dagen med saftkok, och inläggning av rödbetor. Imorgon blir det premiär för oss - vi skall stå på vår första marknad (Hantverksdagen i Hägna, Herrljunga Kommun). Som tur är har vi bokat oss ett bord inomhus, med tanke på dagens väder och det utlovade, så tror jag att det var klokt. Skall bli roligt och spännande.

fredag 28 augusti 2009

Feber och hosta

Energigivande upplevelse

Energigivande färg

Resultatet av egen odling skänker lycka och energi...


Ljudet och doften av betande hästar är lycka ...
När man har som mest att göra, och vill att allt skall flyta för att få ihop tillvaron, då vill man inte drabbas av feber och hosta. Plötsligt går allt i slowmotion och det finns ingen som helst energi kvar till det som MÅSTE göras. Man liksom svävar omkring i en bubbla, och huvudet känns som en bomullstuss.

Ändå måste jag försöka ta tag i mig själv och göra klart inför de stundande helgerna. Akvarellpapper och penslar stirrar uppmanande på mig från bordet, och undrar när vi skall sätta igång... - Snart, svarar mitt bomullshuvud. Jag försöker skjuta på det så länge som möjligt. Även om jag vet att det inte blir bättre senare. Snarare tvärtom, ju längre jag skjuter på målandet, desto mer pressad blir jag. Men vad blir det för bilder, när febern yrar omkring i min kropp?

En sväng i trädgården först... för inspirationens skull. En trygghetsrunda bland det som utan tanke på bekymmer blommar och frodas, ger faktiskt energi. Förhoppningsvis så mycket att det räcker att fatta taget om penseln.
Tittar på pelargonerna, plockar bort vissna blad och blommor, plockar några fullmogna lila plommon (bra med antioxidanter när man är sjuk!), lyssnar på hästarnas förnöjsamma betande i hagen, luktar på blommorna hos New Dawn som slagit ut igen... och slutligen in i växthuset. Plockar lite gula tomater och låter doftsensationen från växthuset genomsyra hela mig. NU är jag redo.

tisdag 25 augusti 2009

Dofter av höst

Sensommarfägring

Söta goda plommon - bara att plocka för sig...

Kaprifolen som doftar gudomligt


Ibland undrar jag om inte naturens dofter är som intensivast på hösten.
Igår kväll, när jag gick en promenad med hundarna,
blev jag fullkomligt betagen.
Luften var stilla och sensommarsval.
Naturens fuktiga dofter, blandades upp av en svag men ändå angenäm doft av kogödsel.
Det fanns värme kvar från dagen, trots att klockan var sen.

Väl hemma i trädgården, slog min kaprifol till med full kraft i mitt doftcentrum!
Helt oslagbar i sin sötma och förföriska komplexitet. Samtidigt som svaga dofter från höloftet blandades med det nyklippta gräset, smög sig dofter av förruttnelse upp från kärret en bit bort.

Det var helt enkelt en sådan kväll, då man inte vill gå in, utan bara vill stanna i detta upplevelserika nuet och njuta av varje sekund, varje doft, varje ljud som naturen behagade dela med sig av. Men till slut blir mygg och knott olidliga, mörkret sänker sig och det är skönt att komma in i värmen. En ny dag väntar...

måndag 17 augusti 2009

Hasselmusen & Sture

En sådan enastående vacker varelse!
Hasselmusen som en dag hälsade på i vår trädgård -
- till Stures stora glädje...
...och sorg!


En dag i somras....

....lyckades vår tigerlike jägare Sture, med konststycket
att sätta klorna i en hasselmus.
Möss har vi sett förrut, men en hasselmus har vi aldrig tidigare skådat.
En sällsynt och rödlistad liten krabat.
Därför ingrep vi i katt- och råttaleken, och räddade den lille rackaren.
Han bars ner till ett tätt buskage med hassel...

Hoppas att han klarade sig.


fredag 14 augusti 2009

Mera skörd

Den helt underbara utsikten från vår stuga på Hönö!
Varje morgon satt jag på berget ovanför stugan och blickade ner på den lilla fiskehamnen
med en kopp te i min hand.
Såg de små fiskebåtarna komma tuffande utifrån Vinga och
sedan landa dagens fångst till gemytligt fiskesnack med de andra gôbbara.
Det är "morgonTV" det!

En inte riktigt bra bild på en del av det goda vi skördar.

Efter några absolut helt underbara dagar på Hönö, där själens batteri fick uppladdning inför kommande drabbningar, så är vi åter hemma på vår gård. Det första jag gjorde var att kolla växthuset. Hade jag lyckats rädda tomatplantorna från bladmögel och brunröta? Jo, ta mig tusan... trots att jag nästan repat av varenda blad på tomatplantorna, så börjar nu tomaterna mogna och vi har skördat en hel hög med gula pärontomater. Mycket goda! Vi har även smakat på vår alldeles första paprika - även den gul! Verkar som om vi av någon anledning har satsat på gula frukter i år. Men dem är goda oavsett färg.

Squash och pumpor växer så det knakar - och jag kan informera om att man inte behöver så många plantor som vi nu har. Vi skördade en squash på 2,1 kg och som var 35 cm lång. Sägs att dem blir beska och inte så goda, men jag kubade ner 1/3-del av den i en fisksoppa och mums vad gott det blev. Men visst, dem skall skördas tidigare - så nu gäller det att äta. Kul med egen skörd, man blir liksom lite stolt och billigt är det också. Behöver inte springa till affären och köpa dyra grönsaker. Nu kan man gå ut i sin egen odling och välja och vraka, och det gör ingenting om vi överkonsumerar för det kostar oss ingenting. Det är en lustfylld tid!

Annars är vi i full gång med att förbereda inför Konstrundan i början av september. OCH för Mästerodlaren samma helg - OCH för Höstmarknaden i Alboga helgen efter!!! Mycket, men är det kul så är det:-)

tisdag 4 augusti 2009

Skördetid


Nu skördar vi för fullt... Vinbär, både röda och svarta. Längtar speciellt efter svart vinbärsmarmelad att lägga på skorpor och rostat bröd. Lök, rödbetor och morötter plockar vi allt efter behov och kokar - herregud så gott det är!

Har dessutom plockat en första skörd av lavendelblom och ringblom och lagt i olivolja. Om några veckor har jag färdig olja till bivaxsalvorna. Förhoppningsvis lagom i tid till Märsterodlardagen den 6 september i Vimle. Även honung har vi skördat. Första omgången gav ca 45 kg. Burkade och klara står dem där burkarna med guld i. Väntar på våra etiketter från biodlarföreningen, sedan ställer vi ut några i butiken.

Att hösten närmar sig känns plötsligt helt ok. Jag tycker att luften blir så hög och klar. Naturen är mättad och vacker, och väntar på att slå sig till ro. Det har varit ett helt otroligt härligt trädgårdsår tycker jag och även om det fortfarande är mycket kvar att göra där ute så har ett lugn landat inom mig. Kraft och inspiration kommer i vågor, men tillfredsställelsen över att vara ägare till den vackra natur som finns omkring mig gör mig rusig av lycka.

Trots detta skall jag bege mig till mitt andra kraftsamlingsställe... Hönö. Ett par dagar vid havet, mitt ursprungsområde, fyller alla depåer till max. Sedan är det bara att köra...