Trädgården

tisdag 12 maj 2009

Sorgligt

Min fina gamla flicka med sina sista lammungar

Igår upptäckte vi att en av våra underbara gamla tackor fått juverinflammation, och det gick fort. Vi tog beslut med en gång om att det var bäst att "plocka bort" henne. Min flicka med de vackra ögonen och den mest moderliga av dem alla. Kvar lämnade hon två stycken lammpojkar på fem veckor.

Det blev febril aktivitet igår på jakt efter mjölkersättning, och tips och rådgivning av vänner och bekanta. Det tog inte lång tid innan vi lyckats lösa allt. Lammen in i en tom hästbox och sedan var det bara att försöka vänja dessa vid att dricka "konstgjord" mjölk. Ingen favorit kan jag säga! Vi slog gräs till dem - och då minsann åt dem. Men idag blir det inhandling av nappflaska, för mjölk måste dem ha (kalk!). Annars mådde dem bra imorse när jag tittade till dem. Pigga och alerta, vilket kändes skönt.

Något som däremot oroade mig var att det var kallt som sjutton i morse - minusgrader. Herregud, hade plantorna på altanen klarat sig... jo, det verkar så. Frosten höll sig ute på gräset. Tack o lov att jag inte börjat sätta ut alla mina pelargoner!

Jag och Christina (i Gladatorpet), håller på och planerar för Öppna Trädgårdar, som vi tänkte ske helgen före midsommar. Jättekul samtidigt som man funderar på om man har "material" så det räcker. Men vad sjutton... första steget måste man ju ta för att komma vidare. Vi blir troligen tre trädgårdar här i Galtholmen med olika förutsättningar och olika växtval som kommer att vara med. Har du vägarna förbi är du välkommen!

2 kommentarer:

  1. Vad trist med tackan! Härligt ändå att det går bra med de små lammen!

    SvaraRadera
  2. Åhh vad tråkigt men tyvärr är ju detta naturens gång, men om lammen är 5 veckor så klarar det säkert lammnäring galant! vi har 5 flasklamm för tillfället och de är så keliga och goa, så inget ont utan något gott. vad kul med öppen trädgård självklart kommer jag och kollar detta! du bara sprutar ut ideer och projekt härligt att höra dig!! kramar Lotta

    SvaraRadera